ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ "Ο ΠΥΘΕΑΣ"

Laser

Τι είναι το σκάφος Laser;

Ο σχεδιασμός του Laser ξεκίνησε το 1969. Παρουσιάστηκε όμως πρώτη φορά στο κοινό το 1971 στο σαλόνι σκαφών της Νέας Υόρκης και από τότε πήρε το όνομα “LASER” αφού το αρχικό του όνομα ήταν “WEEKENDER”.
Σχεδιαστής του σκάφους που πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε κατηγορία onedesign ήταν ο Καναδός Bruce Kirby.
Το σκάφος διαδόθηκε πολύ γρήγορα στον ιστιοπλοϊκό κόσμο παγκοσμίως λόγω της εύκολης μεταφοράς του (το deck του σκάφους είναι επίπεδο και το άλμπουρο “σπάει” σε 2 κομμάτια, πάνω και κάτω μέρος) και της ικανότητάς του να ταξιδεύει σε ανέμους εντάσεων από 1-7 μποφόρ αναλόγως φυσικά με την εξοικείωση του ατόμου στο σκάφος.
Η “χαβούζα” του σκάφους (cockpit) είναι πολύ μικρή, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση ανατροπής του και επαναφοράς δεν κρατάει νερό όπως άλλα σκάφη. Λόγω των προτερημάτων του έγινε ένα πάρα πολύ δημοφιλές σκάφος και μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 200.000 σκάφη παγκοσμίως (αρχές του 2010).
Το 1996 συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων (Ατλάντα) όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα.
Το σκάφος είναι μονοθέσιο και έχει μήκος 4,23μ και πλάτος 1,4μ, ενώ το βάρος του είναι 56.7kg (χωρίς την εξαρτία).

Υπάρχουν τρείς διαφορετικές κατηγορίες Laser οι οποίες διαφέρουν ως προς το μέγεθος του πανιού και του κάτω μέρους του καταρτιού, αφού κατά τα άλλα το σκάφος παραμένει το ίδιο. Έτσι έχουμε τις εξής κατηγορίες ξεκινώντας από τις μικρότερες προς τις μεγαλύτερες:

LASER 4.7
Με ιστιοφορία μικρότερη κατά 35% από το Standard είναι η κλάση που κατακτά ολοένα και περισσότερους νεαρούς ιστιοπλόους, καθώς είναι η καλύτερη μετάβαση που μπορεί να κάνει ένα παιδί τελειώνοντας την καριέρα του στα Οptimist και οι βλέψεις του είναι να κάνει το επόμενο βήμα σε μονοθέσιο σκάφος. Απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια. Τα ιδανικά κιλά για ένα ιστιοπλόο αυτής της κατηγορίας είναι 50-65kg. Η κλάση υπάρχει από το 1991 στο εξωτερικό, ενώ στην χώρα μας έκανε την εμφάνισή της μόλις στις αρχές του 2003. Η διαφορά με τις υπόλοιπες κατηγορίες του Laser είναι ότι το κάτω μέρος του καταρτιού είναι ήδη λυγισμένο (pre-bent). Αυτό συμβαίνει για να είναι το σκάφος ευκολότερο στο χειρισμό στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η επιφάνεια της ιστιοφορίας του πανιού είναι 4.7τ.μ. και από αυτή πήρε και το όνομά της η κατηγορία. Λόγω του μικρού μεγέθους του πανιού τα νούμερα των αριθμών είναι μικρότερα από τις άλλες κατηγορίες.
LASER Radial
Αυτός ο τύπος πανιού είναι κατά 18% μικρότερος από το Standard και έχει μέγεθος 5.76 τ.μ. Το κάτω μέρος του καταρτιού είναι και αυτό μικρότερο, ενώ το πάνω μέρος παραμένει το ίδιο σε όλες τις κατηγορίες. Είναι κυρίως για αθλητές που το βάρος τους είναι από 60-73kg, χωρίς αυτό βέβαια να είναι δεσμευτικό. Απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες. Από την Ολυμπιάδα της Κίνας μάλιστα, το 2008, το Laser Radial συμπεριλήφθη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων για την κατηγορία γυναικών. Στη κατηγορία των γυναικών, για να ξεχωρίζει από τους άντρες, μπαίνει ένα κόκκινο αυτοκόλλητο σχήματος ρόμβου κεντρικά στο ύψος της πάνω μπανέλας.
LASER Standard
Είναι ο τύπος που εννοεί ο περισσότερος ιστιοπλοϊκός κόσμος όταν ακούει για «LASER». Με ιστιοφορία 7.06τ.μ. αποτελεί το μεγαλύτερο πανί στην κατηγορία Laser και το απαιτητικότερο όσον αφορά στο θέμα της φυσικής κατάστασης και της σωματικής δύναμης. Αυτή η κατηγορία είναι καθαρά αντρική και οι αθλητές συνήθως είναι από 75-85kg.
Ολυμπιακή κατηγορία από την Ολυμπιάδα του 1996 της Ατλάντα μέχρι τις μέρες μας καθώς αποτελεί την πολυπληθέστερη κλάση αυτή την στιγμή στην ιστιοπλοΐα.

Τοποθεσία Ν.Α.Ο.Π.Φ.

Ώρες λειτουργίας

Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 18.00

Επικοινωνήστε μαζί μας