ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ "Ο ΠΥΘΕΑΣ"

Ανοιχτή Θάλασσα

Ιστιοπλοΐα Ανοικτής θαλάσσης

  1. Ιστορικό.

Η πρώτη προσπάθεια για μαθήματα Ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης έγινε το 2008 και το πρώτο σχολείο. Ο όμιλος είχε προσπαθήσει και κατάφερε να εκπαιδεύσει αλλά και να μυήσει στα μυστικά της θάλασσας αρκετούς από τη γύρω περιοχή. Από το 2017 και με τις προσπάθειες του προέδρου Κώστα Κυριακάκη επαναλειτούργησε εκ νέου η σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής θαλάσσης του ΝΑΟ Πυθέα. Ο ίδιος έκανε τη μεγάλη διαφορά και μελέτησε όλο το θεωρητικό πρόγραμμα αλλά έδωσε κατευθύνσεις για τα πρακτικά μαθήματα.

Σήμερα ανά δύο μήνες περίπου δημιουργείται νέο τμήμα σπουδαστών, οι οποίοι μαθαίνουν Ιστιοπλοΐα και μετά από εξετάσεις αποκτούν πτυχίο κυβερνήτη Ανοικτής Θάλασσας από το ΝΑΟ Πυθέα. Απόφοιτοι της σχολής είναι ήδη αναντικατάστατα πληρώματα σε σκάφη που κάνουν πρωταθλητισμό. Τα μαθήματα της σχολής χωρίζονται σε Θεωρητικά και Πρακτικά.

 

  1. Θεωρητικά μαθήματα

 

Από τα πλέον βασικά μαθήματα που θα διδαχθείτε σε όλα τα τμήματα είναι η Ναυτιλία, η Αγκυροβολία, το Τριμάρισμα (η διευθέτηση) των πανιών, οι Κανονισμοί Αποφυγής Συγκρούσεων στη θάλασσα, η Ναυτική Μετεωρολογία κ.λπ. ένας απόφοιτος θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πορείες στη θάλασσα να τις ακολουθεί τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται είτε σε αίθουσες του ομίλου ή σε αίθουσες που διατηρεί ο Δήμος. Η ευελιξία στα ωράρια, η κατανόηση των προγραμμάτων που έχει κάθε σπουδαστεί καθιστά το ΝΑΟ Πυθέα ιδανικό για τη φοίτηση.

 

  1. Πρακτική άσκηση

 

Στο δυναμικό του ομίλου υπάρχουν τρία σκάφη ανοικτής θαλάσσης όπου και χρησιμοποιούνται για τα πρακτικά μαθήματα. Οι εκπαιδευτές θα σας μυήσουν, πλέοντας, στη ναυτική τέχνη, στο τιμόνεμα με τα πανιά, στους χειρισμούς στο πέλαγος και στο λιμάνι, στους ναυτικούς κόμπους, στο ταξίδεμα με τον χάρτη και την πυξίδα, στην ασφαλή πλεύση.

Όλοι οι μαθητές περνούν σταδιακά από τη θέση του τιμονιέρου με “job rotation”. Τιμονεύοντας δίνουν εντολές στο υπόλοιπο πλήρωμα. Έτσι, αναπτύσσεται το αίσθημα ευθύνης και ηγετικής ικανότητας (leadership).

Στο νυχτερινό μάθημα, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, θα ζήσετε την εμπειρία της πλεύσης τη νύχτα, θα αναγνωρίσετε τα φώτα πορείας των πλοίων, τις αναλαμπές των φάρων.

Από τη στιγμή που τα σκάφη αποπλέουν το μυαλό ξεφεύγει από τα κοινά και αθλείται στη θάλασσα.......

Τοποθεσία Ν.Α.Ο.Π.Φ.

Ώρες λειτουργίας

Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 18.00

Επικοινωνήστε μαζί μας