ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ "Ο ΠΥΘΕΑΣ"

Η ιστορία του ομίλου

Η ιστορία του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Π. Φώκαιας, ξεκινάει το 2004 στην Παλαιά Φώκαια. Η πρόκληση ήταν ο πανέμορφος τόπος μας με το γραφικό λιμάνι απλωμένο στα πόδια μας. Η αιτία, η ναυτοσύνη των Φωκαέων, που φτάνει περίπου τα 3000 χρόνια πριν. Τότε που οι θαλασσοπόροι Φωκαείς αναζητώντας την τύχη τους - που αλλού στη θάλασσα - ξεκίνησαν από τα παράλια της Ιωνίας και περιέπλευσαν την Μεσόγειο, ιδρύοντας τις περίφημες αποικίες τους, με διασημότερη όλων, τη Μασσαλία. Από κει ξεκίνησε ο Μασσαλιώτης Φωκαεύς εξερευνητής και αστρονόμος Πυθέας τον 4ο αι. π.Χ. και έφτασε μέχρι την Βαλτική, χαρτογραφώντας την θαλάσσια διαδρομή του και αναζητώντας κασσίτερο και ήλεκτρο.

Έτσι όλα υπήρχαν: ο τόπος, η θάλασσα, η ιστορία, το όνομα. Και προ παντός η αγάπη για όλα αυτά και η δημιουργικότητα μιας ομάδας φίλων, που ίδρυσαν τον Απρίλιο του 2004 τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Παλαιάς Φώκαιας «Ο ΠΥΘΕΑΣ».

Σκοπός: Η ανάπτυξη των αθλημάτων της θάλασσας και ειδικότερα της ιστιοπλοΐας.

Το πρώτο ΔΣ εκλέχτηκε με Πρόεδρο τον Φωκιανό πρωταθλητή κολύμβησης Βαγγέλη Κοσκινά, και Γεν. Γραμματέα την Ζαχαρώ Φρατζέσκου που είχε γυρίσει για μια δεκαετία όλη την Μεσόγειο στα χνάρια των Φωκιανών ταξιδευτών της αρχαιότητας.

Με πολύ προσπάθεια παραχωρήθηκαν τα περίπτερα-γραφεία από τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, που τον Μάϊο του ίδιου έτους τοποθετούνται με έγκριση της Κοινότητας στο χώρο κάτω από το Λιμεναρχείο. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους οργανώνεται η πρώτη Σχολή Ανοιχτής θάλασσας, με εκπαιδευτή τον Στέλιο Μπόνα και αμέσως μετά οργανώνεται το Τμήμα optimist για παιδιά από 6-12 ετών, με μεταχειρισμένα σκάφη που προσφέρει στον ΠΥΘΕΑ ο Ναυτικός Όμιλος Λαυρίου. Οκτώ μαθητές και μαθήτριες στην αρχή, με δανεικό εκπαιδευτικό σκάφος, με ελάχιστα έσοδα, που συμπληρώνονται από μικρές χορηγίες, έκδοση ημερολογίων, εκδηλώσεις και συνδρομές των μελών και μαθητών. Μόλις το 2007 ο Όμιλος παίρνει μια επιχορήγηση από την Κοινότητα 2.500 Ευρώ, και αγοράζονται ακόμα δύο μεταχειρισμένα optimist.

Αρχές του 2008 οι μαθητές γίνονται 15 και με προπονητή τον Κώστα Γκίρη ξεκινούν να συμμετέχουν σε διασυλλογικούς αγώνες. Το 2008 αγοράζεται ένα σκάφος 4,20, με χορηγία του μέλους του Ομίλου κ. Κων/νου Χασάπη. Το 2011 αγοράζεται καινούργιο εκπαιδευτικό σκάφος με χορηγίες των μελών και ενδεικτική οικονομική συμβολή του Ομίλου.

Το καλοκαίρι του 2011 οργανώνεται με την υποστήριξη της ΕΙΟ, (της οποίας ο ΠΥΘΕΑΣ είναι μέλος) στο Λιμάνι της Παλ.Φώκαιας, ο διασυλλογικός αγώνας Κυπέλλου «ΠΥΘΕΑΣ» με συμμετοχή 65 σκαφών από 13 Ομίλους, ο οποίος επαναλαμβάνεται και το επόμενο έτος, με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου Σαρωνικού. Με την διεξαγωγή αυτών των αγώνων ο Όμιλος προβάλλεται, αυξάνονται οι μαθητές και λύνεται το πρόβλημα του προπονητή με την πρόσληψη του κ. Σταμάτη Κώνστα, ο οποίος μέχρι σήμερα εξακολουθεί να προπονεί με αυταπάρνηση τους μικρούς ιστιοπλόους και να τους μυεί στα μυστικά της θάλασσας.

Η οργάνωση και διεξαγωγή με εξαιρετική επιτυχία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Optimist το 2015 στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, με συμμετοχή περίπου 300 αθλητών απ΄όλη την Ελλάδα, και χορηγό τον εφοπλιστή Β. Ρέστη, δίνει καινούργια δυναμική στον ΠΥΘΕΑ. Οι μαθητές ξεπερνούν τους είκοσι καθ΄όλη την διάρκεια του έτους, αυξάνονται βέβαια και οι οικονομικές υποχρεώσεις, οι οποίες σ’ένα βαθμό ικανοποιούνται από χορηγίες. Εξασφαλίζεται αποθηκευτικός χώρος για τα σκάφη και γίνεται από το Δήμο ανακαίνιση των αποδυτηρίων των αθλητών. Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την διοργάνωση το 2016 του Διαβαλκανικού Πρωταθλήματος Optimist, και προβάλλονται οι δυνατότητες του ΠΥΘΕΑ για την δυναμική προώθηση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας και την συμβολή του στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Οι χορηγοί ανταποκρίνονται και ο εφοπλιστής Μαρτίνος επιχορηγεί για την αγορά νέας μηχανής του εκπαιδευτικού σκάφους, η ΕΛΒΑΛ επίσης και μικρότεροι τοπικοί χορηγοί βοηθούν αποφασιστικά τον Όμιλο για την υποδομή και τον τεχνικό του εξοπλισμό.

Το 2017 με Πρόεδρο τον κ. Κ.Κυριακάκη και Γεν. Γραμματέα τον κ. Σ. Πέννα διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις του ΠΥΘΕΑ το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα optimist με την οικονομική στήριξη του εφοπλιστή Β. Ρέστη. Ο Όμιλος «μεγαλώνει», οι αθλητές αυξάνονται, δεύτερο προπονητικό σκάφος διατίθεται από το μέλος Ι. Βλαχόπουλο, η πρώην αθλήτρια του ΠΥΘΕΑ ΄Ερρικα Ναυπλιώτη προσλαμβάνεται σαν δεύτερη προπονήτρια, επεκτείνονται οι αποθηκευτικοί χώροι, υποστηρίζεται διαδικτυακά ο Όμιλος και τον Αύγουστο του 2017 οργανώνεται η β΄ Σχολή Ανοιχτής Θάλασσας με εξαιρετική επιτυχία.

Τα τελευταία χρόνια ο ΝΑΟΠΦ «Ο ΠΥΘΕΑΣ» οργανώνεται και προχωράει δυναμικά δίνοντας έναν ξεχωριστό παλμό στην αθλητική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης της Παλαιάς Φώκαιας και ολόκληρης της περιοχής.

Τοποθεσία Ν.Α.Ο.Π.Φ.

Ώρες λειτουργίας

Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 18.00

Επικοινωνήστε μαζί μας